Sajttal töltött virsli
Hozzávalók: 4 pár virsli, 10 dkg trappista sajt, 8 dkg angol- vagy kolozsvári szalonna.
Elkészítése:
1. A virsliket – ha műbélbe töltötték, először kifejtem a bőréből – hosszában kb. félig bevágom. A sajtból ceruza vastagságú, hosszú, a szalonnából pedig nyolc vékony szeletet vágok.
2. A virslik bevágásaiba helyezem a sajtcsíkokat, és átcsavarom az egész szalonna szelettel.
3. Grillsütőbe vagy forró sütő felső részébe teszem; amíg a sajt megolvad, addig a szalonna és a virsli teteje is megpirul.
4. Tetszés szerint süthetünk a virslikkel együtt zöldpaprikát vagy paradicsomot is. Ezek ízletes köretei lehetnek a virslinek.
Bundás kenyér - másként
Hozzávalók:
- 4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg),
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 tojás,
- 1 dl tej,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál ételízesítő,
- 1 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág,
- a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Előkészítése: a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
Elkészítése: minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozz